Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | CCM a participat la Conferinţa internaţională a judecătorilor curţilor constituţionale desfăşurată la Vilnius
29.10
2018

CCM a participat la Conferinţa internaţională a judecătorilor curţilor constituţionale desfăşurată la Vilnius

2034 Accesări    

În perioada 24-27 octombrie curent, o delegaţie condusă Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova (CCM), Mihai Poalelungi a participat la Vilnius la lucrările unei Conferinţe internaţionale a judecătorilor Curţilor Constituţionale din Georgia, Lituania, Moldova, Polonia şi Ucraina.

Lucrările conferinţei s-au axat pe subiecte legate de independenţa curţilor constituţionale, de practica de utilizare abuzivă a standardelor democratice împotriva democraţiei, dar şi de importanţa standardelor constituţionale ale unei guvernări responsabile. În acest sens, Preşedintele Poalelungi a prezentat jurisprudenţa constituţională relevantă la nivel naţional şi european.

Un segment important din agenda evenimentului a fost dedicat activităţii Asociaţiei Justiției Constituționale a Statelor din Regiunile Mării Negre și Mării Baltice (BBCJ) ale cărei reprezentanţi au participat la lucrările conferinţei. În acest sens, au fost adoptate decizii şi rezoluţii care vizează un dialog mai eficient între membrii asociaţiei, precum şi facilitarea schimbului de informaţie între aceştia la subiectul justiţiei constituţionale. Amintim că asociația a fost fondată de către curțile constituționale din Moldova, Lituania, Georgia și Ucraina, pe data de 26 octombrie 2015.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost lansate două publicaţii anuale privind jurisprudenţa curţilor membre ale BBCJ. 

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid