Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Conferință internațională sub egida CCM: ”Evoluţia controlului constituţional în Europa: lecţii învăţate şi noi provocări”
02.03
2017

Conferință internațională sub egida CCM: ”Evoluţia controlului constituţional în Europa: lecţii învăţate şi noi provocări”

28641 Accesări    

La 2 martie 2017, sub egida Curții Constituționale (CCM), la Chişinău are loc Conferința internațională privind evoluția controlului constituțional în Europa. La eveniment participă un număr de 80 de oficiali internaţionali de rang înalt, inclusiv președinți și judecători din peste 20 de Curți Constituționale, reprezentanţi ai Tribunalului Uniunii Europene, precum și Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

Alexandru Tănase, Președintele CCM, în mesajul de deschidere a conferinței, a subliniat că pe parcursul existenței sale, Curtea Constituțională din Moldova a fost instituția-cheie în soluționarea celor mai complicate probleme instituționale şi a celor mai acute conflicte instituționale.

Curților Constituționale le revine complicata misiune să curme voința politică abuzivă, indiferent care ar fi sursa acesteia. În acest sens, “independența Curților Constituționale este un element fundamental de care depinde funcționalitatea sau chiar supraviețuirea democrației și pluralismului politic,” a precizat Preşedintele CCM.

Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei de la Veneția, în cuvântul său de salut, a menţionat că în statele în care este asigurată preeminenţa dreptului, hotărârile curţii constituţionale trebuie să fie implementate şi nu pot fi puse în discuţie de către Parlament sau cetăţeni. În acest sens, Comisia de la Veneţia veghează în permanenţă ca instanţele constituţionale să nu fie supuse niciunei presiuni.

Andrian Candu, Președintele Parlamentului, în discursul său a reliefat că independenţa Curţilor Constituţionale trebuie protejată de orice interferențe politice, iar atitudinea faţă de deciziile instanţei constituţionale trebuie să fie respectuoasă. Potrivit Preşedintelui Parlamentului, “utilizarea Constituţiei în interese politice sau de grup îi tentează pe unii, însă vreau să vă asigur că o simplă analiză a jurisprudenței Curții Constituționale din Moldova demonstrează că acest lucru nu este posibil. Și acest fapt ne bucură mult.”

La fel, Andrian Candu a subliniat că prin actele pronunțate, CCM se afirmă ca o instituție europeană şi a invitat Curţile Constituţionale prezente să sprijine candidatura CCM la Președinția celei de-a XVIII-a Conferințe a Curților Constituționale Europene.

Acest eveniment este organizat de CCM în perioada 2-3 martie 2017, în cooperare cu Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei, în cadrul programului Consiliului Europei și UE  „Cadru de Cooperare Programatică pentru ţările Parteneriatului Estic" și  a Proiectul UE ”Suport pentru CCM.” 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid