print
Vizita E.S., domnului Peter Michalko, ambasador, Șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova la Curtea Constituțională
17.01.2020
1788 Accesări

Pe 16 ianuarie 2020, E.S., domnul Peter Michalko, ambasador, Șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a vizitat Curtea Constituțională (CC), unde a avut o întrevedere cu Președintele și cu judecătorii Curții.

În cuvântul său introductiv, dl Vladimir Țurcan, Președintele CC, a apreciat susținerea și contribuția substanțială a partenerilor internaționali și a Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul Comisiei de la Veneția, la depășirea crizei politice și constituționale din iunie 2019 și a menționat faptul că actuala componență a CC conștientizează complexitatea sarcinilor care îi revin. Imaginea Curții în societate trebuie consolidată iar încrederea cetățenilor în această instituție care garantează supremația Constituției, asigură realizarea principiului separației puterilor în stat, precum și responsabilitatea statului față de cetățean și a cetățeanului față de stat trebuie sporită. 

În timpul întrevederii, dl Vladimir Țurcan și judecătorii CC au informat despre activitatea lor de la data investirii în funcție – 16 august 2019 – până în prezent și i-au comunicat Șefului Delegației UE că pe 21 ianuarie, la ora 14.00, Curtea va prezenta public,  în premieră, raportul său de activitate.   

La rândul său, E.S., ambasadorul Michalko, a mulțumit pentru oportunitatea oferită de a vizita CC și de a discuta cu judecătorii ei și a adus asigurări că Uniunea Europeană va  rămâne un susținător și un partener de încredere al Republicii Moldova în procesul implementării reformelor din toate domeniile, inclusiv din domeniul justiției. În acest context, Excelența Sa a subliniat importanța menținerii unei cooperări eficiente cu Comisia de la Veneția, ale cărei recomandări scot în evidență standardele constituționale europene.

Președintele Țurcan a confirmat importanța studierii și aplicării celor mai bune practici în materie de drept constituțional existente în țările europene. În acest scop, CC a aderat la Conferința Curților Constituționale Europene, iar începând cu luna mai a anului curent, va prelua pentru trei ani președinția acestei organizații.

La finalul întrevederii, Președintele CC l-a invitat pe ambasadorul Michalko la Conferința internațională cu genericul „Justiția constituțională și reacția societății: când soluțiile curților constituționale se află în dezacord cu opiniile majoritare din societate” care va fi organizată pe 20 februarie 2020 și va fi prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la fondarea Curții Constituționale a Republicii Moldova.

  

 

Informații sesizări +373 22 25-37-20
Relații cu presa +373 69349444
Copyright © 2024 Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.