print
Independența Curții Constituționale – garanție împotriva nihilismului juridic
24.10.2017
4634 Accesări

Marți, 24 Octombrie 2017, Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM), Tudor Panțîru, a avut o întrevedere cu Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė.

Discuțiile s-au axat pe imperativul preeminenței dreptului, reformării sistemului de drept, dar și pe asistența Lituaniei în consolidarea activității curților constituționale și a proceselor democratice. Potrivit Președintelui Lituaniei,  în contextul în care statele membre ale Parteneriatului Estic se confruntă cu provocări în ceea ce privește independența curților constituționale, partea lituaniană este dispusă să împărtășească din experiența sa vizavi de consolidarea încrederii cetățenilor în instanța de contencios constituțional. În acest sens, dat fiind faptul că preeminența dreptului constituie baza unui stat democratic, ”o Curte Constituțională are un rol aparte în vederea consolidării protecției democrației și drepturilor omului,” a declarat Dalia Grybauskaitė. Iar aceasta, potrivit înaltului oficial, poate fi realizat prin asigurarea de către curțile constituționale a transparenței proceselor democratice, în conformitate cu Legea Supremă.

Întrevederea a avut loc în contextul Forumului de la Vilnius – reuniune organizată de Curtea Constituțională a Lituaniei în cadrul proiectului de cooperare „Asistență oferită Curților Constituționale ale Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei în vederea asigurării implementării și protecției principiilor preeminenței dreptului în contextul provocărilor regionale”, susţinut şi finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei prin intermediul Programului de dezvoltare a cooperării şi  democraţiei. Acest format de cooperare reprezintă colaborarea Curților Constituționale în vederea realizării obiectivelor de nivel înalt al statelor reprezentate, corelate la scopul Uniunii Europene de a consolida procesele democratice în statele Parteneriatului Estic al UE.

Amintim că contribuția Lituaniei la consolidarea activității CCM a fost exprimată prin participarea la consorțiul internațional de implementare a proiectului finanțat de UE ”Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova.” Proiectul s-a desfășurat în perioada februarie 2016 – octombrie 2017 și a vizat accelerarea reformei durabile a sectorului justiției în Republica Moldova și asigurarea bunei funcționări a statului de drept prin consolidarea Curții Constituţionale.

Fotografii puse la dispoziție prin curtoazia administrației prezidențiale a Lituaniei

Informații sesizări +373 22 25-37-20
Relații cu presa +373 69349444
Copyright © 2024 Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.