Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Dialog direct: Curtea Constituțională a Republicii Moldova – Curtea de Justiție a Uniunii Europene
23.02
2017

Dialog direct: Curtea Constituțională a Republicii Moldova – Curtea de Justiție a Uniunii Europene

5148 Accesări    

La 23 februarie, CCM a marcat 22 de ani de la fondarea sa, prin desfășurarea unei video-conferințe cu judecătorul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Egidijus Jarašiūnas, la subiectul ”Raporturile curților constituționale cu CJUE. Influența jurisprudenței CJUE asupra dezvoltării doctrinei constituționale.”

 

Președintele CCM, Alexandru Tănase, în mesajul de deschidere, a menționat că evenimentul marchează aniversarea a 22 de ani de la fondarea CCM în anul 1995, iar subiectul conferinței va contribui la familiarizarea cu dreptul european, în particular în contextul implementării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere semnat cu Uniunea Europeană. În context, Alexandru Tănase a menționat că CCM în deciziile sale preia practicile și principiile CJUE, în special cele cu privire la libera concurența.

În prezentarea sa, Egidijus Jarašiūnas s-a referit la rolul CJUE și la jurisprudența acesteia, precum și la cooperarea între Curțile Constituționale și CJUE.

Referindu-se la contribuția pe care ar putea-o avea o Curte Constituțională în procesul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană a unui stat, dl Jarašiūnas a menționat că este nevoie de aportul echipelor de juriști, inclusiv a judecătorilor constituționali, la pregătirea cadrului legislativ pentru aderare. În acest fel, ar fi evitate divergențele între legislația națională și cea a UE.

Astfel, în cadrul conferinței a fost discutat impactul pe care îl are jurisprudența CJUE asupra doctrinei constituționale.

La eveniment au fost prezenți actualii judecători CCM şi judecătorii în demisie, reprezentanți ai Guvernului, Uniunii Avocaților, societății civile și mediului academic. Conferința a fost difuzată în direct, iar privitorii au avut posibilitatea să adreseze întrebări în timp real.

Evenimentul a fost organizat de către CCM în cooperare cu  Proiectul UE ”Suport pentru CCM.”

Prof. Egidijus  Jarasiunas este judecător al  Curții de Justiție a Uniunii Europene, care în trecut a fost membru al Parlamentului Lituaniei, judecător al CC din Lituania și este  unul  din  semnatarii  Actului  din  11  martie  1990  de  restaurare  a  independenței Lituaniei. La fel, Egidijus  Jarasiunas este doctor în științe juridice al Academiei de Drept din Lituania, iar în perioada 2006-2010 a deținut funcția de membru al Comisiei de la Veneția. 

Acest comunicat de presă este disponibil și în limba engleză.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 8279426  //   Vizitatori ieri: 3451  //   azi: 2559  //   Online: 145
Acces rapid