Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Instruirea judecătorilor, avocaților și procurorilor privind excepția de neconstituționalitate
30.11
2016

Instruirea judecătorilor, avocaților și procurorilor privind excepția de neconstituționalitate

4389 Accesări    

Miercuri, 30 noiembrie 2016, Curtea Constituțională a R. Moldova organizează un seminar de instruire pentru judecătorii, avocații și procurorii din întreaga republică cu genericul „Excepţia de neconstituţionalitate. Impactul jurisdicţiei constituţionale asupra justiţiei.”

În calitate de formatori participă: Alexandru Tănase – Președinte al CCM, Dainius Žalimas – Președinte al CC din Lituania și Ingrida Danelienė - secretarul general al CC din Lituania, George Papuashvili – Președinte în demisie al CC din Georgia, precum și Anna Śledzińska-Simon – profesor universitar din Polonia.

În cadrul seminarului sunt abordate cele mai importante aspecte și particularitățile excepției de neconstituționalitate în calitate de mijloc de acces indirect al persoanelor la instanța de contencios constituțional, precum și rolul tuturor actorilor în acest proces, în acest sens participanților fiindu-le împărtășită experiența curților constituționale din Republica Moldova, Lituania, Georgia și Polonia.

Un alt aspect important discutat în cadrul evenimentului îl constituie impactul jurisdicţiei constituţionale asupra justiţiei și caracterul general obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale, fiind aduse ca exemplu cele mai importante hotărâri privind: statutul, garanţiile de independenţă şi răspunderea judecătorilor; procedurile judiciare și competențele instanțelor de judecată; exercitarea și limitele de restrângere a libertăților fundamentale.

Amintim că prin Hotărârea CCM nr. 2 din 9 februarie 2016, tuturor instanțelor judecătorești li s-a oferit posibilitatea de a sesiza Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate. Excepția de neconstituționalitate poate fi ridicată în cadrul unui proces judiciar de către judecător, părțile la proces și avocați în cazul în care consideră că prevederile legale aplicate la soluționarea cauzei încalcă drepturile garantate de Constituție.

 

Seminarul este organizat în colaborare cu Proiectul UE ”Suport pentru CCM.”

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7693797  //   Vizitatori ieri: 2902  //   azi: 2046  //   Online: 40
Acces rapid