Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Curtea Constituţională îndeamnă la transparenţă şi egalitatea gender la numirea judecătorilor CCM
21.10
2014

Curtea Constituţională îndeamnă la transparenţă şi egalitatea gender la numirea judecătorilor CCM

5792 Accesări    

Curtea Constituţională se raliază apelurilor şi îndemnurilor unor organizaţii ale societăţii civile privind necesitatea organizării unei proceduri corecte și transparente pentru desemnarea în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

În acelaşi timp, Curtea se raliază îndemnurilor reprezentanţilor societăţii civile privind necesitatea asigurării egalităţii de gen la toate nivelurile de luare a deciziilor.

În acest context, Curtea menţionează că asigurarea egalităţii de gen reprezintă o precondiţie esenţială pentru o societate durabilă. Femeile reprezintă peste 50% din populaţia ţării. Este drept şi necesar ca femeile să fie reprezentare în mod echitabil la toate nivelurile de luare a deciziilor. Reprezentanţii ONG-urilor mai spun că peste 60% din absolvenţii cu studii superioare din Republica Moldova sunt femei, prin urmare femeile au un capital intelectual care nu este explorat pe deplin.

Asigurarea egalităţii de gen reprezintă şi un angajament al Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, egalitatea dintre femei şi bărbaţi este un angajament asumat de Republica Moldova prin intermediul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, Convenţiei ONU asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei, Programului de activitate al Guvernului pentru anii 2013-2014 „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare", Planului Naţional de acţiuni în Domeniul Drepturilor Omului 2011-2014.

Astfel, ţinând cont de componenţa actuală a CCM, constituită exclusiv din reprezentanţi ai genului masculin, Curtea îndeamnă Guvernul să desemneze în această poziţie o reprezentantă a genului feminin.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7697094  //   Vizitatori ieri: 2696  //   azi: 2430  //   Online: 202
Acces rapid