Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | DEZMINŢIRE
16.10
2014

DEZMINŢIRE

6986 Accesări    

Curtea Constituţională dezminte informaţiile false vehiculate în unele mijloace mass-media privind pretinsa declarare ca fiind neconstituţional a ”vectorului euroasiatic”.

 

Astfel, portalul OMEGA (omg.md) a publicat o serie de comentarii din partea unor aşa-zişi analişti politici, prin care au fost aduse critici privind „scoaterea în afara legii a vectorului euroasiatic”. Toate aceste comentarii şi critici nejustificate se referă la un subiect fals, care nu a fost niciodată decis de Curtea Constituţională.

 

De asemenea, în această seară la postul de televiziune TV7 este programată o emisiune cu genericul  Integrarea euroasiatică, declarată neconstituțională. Care pot fi consecințele?”. Atenţionăm opinia publică asupra faptului că subiectul acestei emisiuni este inițiat și se bazează pe un fals. Hotărârea Curţii Constituţionale nu conţine o asemenea prevedere, prin urmare discuţia despre eventualele consecinţe care pot surveni nu poate fi calificată altfel decât manipulare a opiniei publice. Regretăm faptul că realizatorii emisiunii au ignorat avertismentul CCM și au decis să menţină acest generic, în pofida faptului că au fost atenţionaţi în privinţa falsului.

 

Curtea Constituţională precizează că prin Hotărârea din 9 octombrie 2014 a examinat doar constituţionalitatea unui act – Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Hotărârea Curţii nu se referă la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală Euroasiatică, nici la integrarea în niciuna din aceste actuale sau eventuale (viitoare) entităţi. Astfel, informaţiile privind declararea neconstituţionalităţii vectorului euroasiatic sunt pură ficţiune.

 

Curtea Constituţională dezminte cu fermitate orice informaţie care induce ideea că CCM ar fi declarat neconstituţional „vectorul euroasiatic”. Curtea Constituţională, ca unică autoritate de jurisdicţie constituţională, nu a examinat şi, implicit, nu a declarat neconstituţional „vectorul euroasiatic”.

 

Curtea atrage atenţia opiniei publice că textul Hotărârii Curții Constituționale din 9 octombrie 2014 privind Acordul de Asociere RM-UE încă nu a fost publicat, prin urmare reacțiile la această Hotărâre nu se bazează pe argumentele Curţii, ci sunt pure speculaţii şi manipulări.  

 

Pe viitor, recomandăm agenţiilor de presă şi reporterilor implicaţi în realizarea unor emisiuni sau redactarea unor articole despre hotărârile Curţii Constituţionale să aştepte şi să citească textele integrale ale hotărârilor Curţii Constituţionale, pe pagina web oficială a CCM www.constcourt.md, în vederea informării corecte şi obiective a opiniei publice.

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7696642  //   Vizitatori ieri: 2696  //   azi: 2007  //   Online: 75
Acces rapid