Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Campanie de denigrare a Curţii Constituţionale
22.07
2010

Campanie de denigrare a Curţii Constituţionale

5871 Accesări    

CAMPANIE DE DENIGRARE A CURŢII CONSTITUŢIONALE

Pe zi ce trece, ia amploare o campanie fără precedent de denigrare a Curţii Constituţionale. Întrucît startul acesteia a fost dat de înalţi demnitari de stat, imediat după pronunţarea, la 12 iulie a.c.,  a hotărîrii Curţii ce constată neconstituţionalitatea Decretului privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice, iar minciuna, trucajul, atacul direct la persoană şi injuriile în presă la adresa judecătorilor şi angajaţilor Curţii continuă fără nicio reacţie din partea autorităţilor statului, a politicienilor, suntem în drept să bănuim existenţa unui interes dirijat pentru denigrarea instituţiei pe care o reprezentăm.
Este evidentă folosirea în interese politice (deja–electorale) a cazului „picnicului constituţional” mediatizat şi comentat intens de către cui nu îi este lene la unul din posturile de televiziune privată şi pe blogul autorului filmărilor cu pricina.
Perelinajele la mănăstiri constituie o tradiţie a angajaţilor Curţii. După Paşti a fost vizitată mănăstirea Căpriana, iar autorizarea plecării la mănăstirea Hîncu (actele respective şi dovada achitării cheltuielilor – pe
www.constcourt.md ) s-a făcut de către conducerea Curţii cu o săptămînă înainte de şedinţa cu examinarea constituţionalităţii Decretului prezidenţial. Atunci, bineînţeles, nu se ştia despre amînarea şedinţei din 8 iulie pentru 12 iulie.
Întrucît perelinajul, urmat de popasul pentru prînz filmat, au avut loc a doua zi după şedinţă, primele comentarii „bombă” au fost precum că se sărbătorea decizia din ajun a Curţii. Asta deşi celor cu filmările li s-a spus din start că patru din actualii cinci judecători erau în  delegaţie de serviciu la Bacu, unde s-a semnat un Memorandum de colaborare  cu Curtea Constituţională a Azerbaidjanului (tot pe
www.constcourt.md) . De fapt, nici acest detaliu n-a fost trecut cu vederea, unii comentînd că judecătorii ar fi sărbătorit „evenimentul” la Marea Caspică – mai departe de ochii lumii.
Adevărul, spus şi în ziua filmărilor, şi a doua zi în buletinul de ştiri al Televiziunii publice, şi la conferinţa de presă a preşedintelui Curţii în data de 19 iulie, este că la perelinaj (şi ”picnic”) n-a participat nici un judecător şi nici un judecător-asistent al Curţii, ci doar angajaţi ai Secretariatului. Ce au în comun cu deciziile Curţii Constituţionale şoferii,  tehnicienii, lucrătorii contabilităţii, purtătorul de cuvînt, conducerea Secretariatului; care ar putea fi gradul lor de influenţă asupra acestora?
 Oamenii cît de puţin avizaţi nu şi-ar permite  „daltonismul” de care s-a dat şi se mai dă dovadă. Credem că nu şi-ar permite nici pretinşii jurnalişti, pretinşii politicieni ce tot dezbat a doua săptămînă  „picnicul constituţional”, dacă nu ar fi angajaţi într-o campanie  bine dirijată pentru a forma o opinie radical critică despre unica autoritate de jurisdicţie constituţională din ţară. Cum altfel poate fi explicat trucajul cu cadre absolut străine (la aceeaşi televiziune privată) cu bărbaţi şi femei în slipi, cu grătare şi băutură pe măsură, cu scăldat în apa Nistrului (de lîngă Condriţa?!), sugerîndu-se telespectatorului că aceştia sînt judecătorii Curţii Constituţionale? Cum altfel să se înţeleagă apariţia, pe 21 iulie (după ce se anunţase multiplu că judecătorii au fost în delegaţie), într-un ziar de expresie rusă, autodeclarat „al poporului” (народная газета), a unui articol în care se susţine că pretinsul picnic „a fost organizat în zi de lucru de către judecătorii Curţii Constituţionale”? Care alt scop are urmărirea, filmarea şi postarea pe internet a maşinilor ce deservesc judecători ai Curţii? Aceste întrebări pot continua, cu atît mai mult că deja s-a produs  şi un filmuleţ animat cu angajarea unor actori, au apărut declaraţii colective şi particulare care cer demisia întregii Curţi, sugestii de judecare, de lipsire de cetăţenie a judecătorilor însoţite de adresele la domiciliu ale acestora, ameninţări la telefon, inscripţii jignitoare pe sediul Curţii etc., etc.
„CC a fost influenţată (ca să nu zic forţată) să ia anume o asemenea decizie”, „...am înţeles că e o comandă la mijloc”, „CC a luat o decizie politică”, „decizia CC are caracter antiştiinţific, antinaţional şi anticonstituţional”, „CC devine... o buturugă mare în calea înaintării Republicii Moldova spre spaţiul european”, „decizia... este o înfrîngere a democraţiei şi un triumf al sistemului corupt”, „decizia CC nu se sprijină pe nici un articol din Constituţie”... Acestea sunt doar cîteva dintre învinuirile tirajate de politicieni şi jurnalişti pînă la publicarea textului hotărîrii  Curţii Constituţionale din 12 iulie. Nu este campania dată o dovadă a denigrării voite a Curţii? Scopul ei poate fi doar intuit.
Critica şi aplauzele la adresa Curţii Constituţionale se succed, aparţinînd atît guvernării cît şi opoziţiei, de 15 ani şi ceva, adică de cînd a fost creată. S-a pus la îndoială necesitatea existenţei ei şi de către majoritatea parlamentară a fostei guvernări... Dacă actuala campanie de denigrare are acelaşi scop, cei de o alimentează, inclusiv prin lipsa de reacţii a politicienilor şi autorităţilor statului, împing societatea pe un făgaş periculos, căruia e puţin să-i zici antidemocratic.

 

Anexe la „Campanie de denigrare a Curţii Constituţionale”

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid