Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Educația constituționalismului: Liceenii au discutat cazuri reale de control al constituționalității legilor Republicii Moldova
18.06
2024

Educația constituționalismului: Liceenii au discutat cazuri reale de control al constituționalității legilor Republicii Moldova

3888 Accesări    

Peste 300 de elevi de liceu din Republica Moldova și-au dezvoltat competențele necesare pentru a promova și apăra drepturile omului, democrația și statul de drept, în cadrul vizitelor de informare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Acesta este un proces inovator de învățare prin democrație, bazat pe experiență, pilotat cu sprijinul proiectului Consiliului Europei „Educație pentru democrație în Republica Moldova" în anul școlar 2023-2024. 

Judecătorii și angajații Curții Constituționale a Republicii Moldova au explicat liceenilor care este rolul democrației într-un stat de drept, care este rolul și atribuțiile Curții într-un stat de drept, au prezentat și discutat cazuri reale de interpretare a Constituției și de control al constituționalității legilor Republicii Moldova. Participanții au fost încurajați să delibereze asupra unor cazuri complicate care au fost examinate în trecut de Curte. Ca urmare, elevii au înțeles mai bine modul în care Curtea interpretează Constituția în calitate de arbitru suprem în chestiuni de drept.

Domnica Manole, președintele Curții Constituționale, a subliniat importanța acestor vizite pentru educarea viitorilor cetățeni ai Republicii Moldova. "Informația, pe care noi o relatăm copiilor, este adaptată vârstei copiilor. Și, dacă ați asista la o lecție, ați vedea reacția copiilor, privirea copiilor. Sunt entuziasmați. Mi-am dat seama cât de necesare sunt aceste informații pentru viitorii cetățeni ai țării. Avem nevoie de aceste lecții.  Avem nevoie de a continua acest proiect început cu suportul Consiliului Europei. Noi investim în viitorul nostru, în viitorul copiilor, în viitorul societății noastre", a adăugat Domnica Manole.

Corina Lungu, consultant principal la Ministerul Educației și Cercetării, a menționat că 300 de liceeni din 11 școli din țară au participat la vizitele de informare la Curtea Constituțională în anul de studii 2023-2024. "Aceasta este o experiență reală, de a vedea funcționalitatea și de a vedea partea de punere în aplicare a Constituției - de a vedea, de fapt, ceea ce studiază elevii în cadrul disciplinei „Educație pentru societate": cum sunt analizate drepturile omului într-un stat de drept și cum ele pot fi reflectate în contextul evenimentelor actuale din societate", a spus Corina Lungu.

Madina Sava este unul dintre cei 300 de elevi care au participat în cadrul vizitelor de informare la Curtea Constituțională. "Acum sunt la liceu, în clasa a XI-a, și aș vrea să explorez mai multe domenii. Liceul nostru se bazează foarte mult pe cooperare și comunicare. Și, prin urmare, având acum această oportunitate, putem înțelege mai bine modul în care judecătorii interpretează Constituția în interesul cetățenilor Republicii Moldova", a adăugat Madina.

Pe lângă vizitele și discuțiile de la Curtea Constituțională, elevii au avut parte și de o vizită ghidată la Parlamentul Republicii Moldova. Aceștia au explorat modul în care Parlamentul și democrația funcționează în practică și au descoperit istoria și patrimoniul sediului Parlamentului.

Un material video despre această inițiativă inovatoare a fost realizat cu sprijinul Consiliului Europei și poate fi vizionat aici.

***

Proiectul „Educație pentru democrație în Republica Moldova" sprijină integrarea Cadrului de Referință al Competențelor pentru Cultura Democratică al Consiliului Europei în învățământul primar, gimnazial și liceal, inclusiv în învățământ profesional tehnic. De asemenea, proiectul contribuie la consolidarea în continuare a capacităților naționale de formare a cadrelor didactice și a competențelor profesionale ale profesorilor, și sprijină implementarea în școli a ghidului metodologic „Guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova".

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid