Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Constituţiei
29.07
2023

Mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Constituţiei

269 Accesări    

În fiecare an, la data de 29 iulie, este marcată Ziua Constituției Republicii Moldova. Constituția noastră a fost adoptată la 29 iulie 1994 și a intrat în vigoare la 27 august 1994.

Adoptarea sa a fost expresia aspirațiilor poporului de a trăi într-o țară suverană și independentă. Aceste valori, puse la încercare periodic, trebuie apărate cu încredere nu doar de Curtea Constituțională, dar și de fiecare dintre noi, în calitatea noastră de cetățeni.

O Constituție trebuie să facă față provocărilor istorice, asigurând perpetuarea democrației și a statului de drept. Deși Constituția din 1994 a fost supusă revizuirii, principiile și valorile fundamentale ale blocului de constituționalitate rămân intacte. În calitatea sa de gardian al Constituției, Curtea Constituțională asigură întâietatea acestor principii, nu a intereselor politice contrare de moment.

Constituția din 1994 nu este una extinsă ca volum, dar a reușit în 29 de ani să asigure necesitățile unei societăți dornice de libertate și de democrație.
În jurisprudența sa, Curtea a subliniat că Constituția reprezintă un „instrument viu", care trebuie interpretat pornind de la spiritul său, astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor statului și respectarea strictă a principiilor și a valorilor supreme.

Cu prilejul aniversării a 29 de ani de la adoptarea Constituției, judecătorii Curții le adresează tuturor cetățenilor felicitări și îi îndeamnă la respectarea valorilor constituționale.

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid