Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Curţile constituţionale din Republica Moldova şi Georgia au semnat un acord de cooperare
23.09
2012

Curţile constituţionale din Republica Moldova şi Georgia au semnat un acord de cooperare

11262 Accesări    

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, şi omologul său georgian, George Papuashvili, au semnat la Batumi sâmbată, 22 septembrie 2012, un Memorandum de cooperare interinstituţională.

Acordul promovează schimbul de experienţă între autorităţile de jurisdicţie constituţională ale celor două state în domeniul asigurării constituţionalităţii legilor şi altor acte normative.

În acest sens, Memorandumul prevede organizarea de întrevederi bilaterale ale reprezentanţilor curţilor constituţionale în vederea abordării problemelor actuale de jurisdicţie constituţională de interes comun.

De asemenea, cele două curţi vor face schimb de hotărâri, decizii, avize adoptate, precum şi de alte materiale cu caracter juridic, ştiinţific şi de expertiză.

După semnarea acordului ambii președinti au susținut un briefing pentru presă.

"Semnarea acestui Memorandum este un eveniment foarte important pentru curţile constituţionale din cele două ţări, pentru că ne propunem să mergem împreună pe drumul modernizării justiţiei constituţionale din cele două state şi să dezvoltăm rolul autorităţilor de jurisdicţie constituţională în afirmarea supremaţiei Constituţiei, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, asigurarea menţinerii echilibrului puterilor în stat", a declarat Preşedintele Curţii Constituţionale a Georgiei, George Papuashvili.

La rândul său, Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a subliniat foarte buna cooperare dintre cele două curţi constituţionale. "Vizita la Curtea Constituțională a Georgiei are un scop mai adânc decât semnarea unui Memorandum de cooperare. Avem foarte multe lucruri în comun. Acest Memorandum este un element în plus pentru apropierea noastră şi pentru a da o anumită durabilitate parteneriatului pe care l-am stabilit noi. Georgia a fost, este şi va rămâne un prieten și un partener important al Republicii Moldova în parcursul său european. Memorandumul semnat azi este un început al activităţilor care se vor desfăşura în anii viitori", a declarat Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase.

Memorandumul a intrat în vigoare la momentul semnării, fiind încheiat pe durată nedeterminată.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid