Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Scrisoarea Președintelui Comisiei de la Veneția în contextul controlului exercitat de ANI
20.07
2021

Scrisoarea Președintelui Comisiei de la Veneția în contextul controlului exercitat de ANI

474 Accesări    

Pe data de 19 iulie 2021, Președintele Curții Constituționale, doamna Domnica Manole, a primit o scrisoare de la Președintele Comisiei de la Veneția, domnul Gianni Buquicchio, referitoare la controlul Agenției Naționale de Integritate privind existența unui pretins conflict de interese la pronunțarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 13 din 27 aprilie 2021. Textul acesteia este următorul:

 

„Stimată doamnă Președinte Manole,

Am aflat că Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova (ANI) a solicitat de la Curtea Constituțională informații și copii autentificate ale actelor jurisdicționale pronunțate în cadrul procedurilor prin care s-a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului nr. 73 din 23 aprilie 2021 (Hotărârea Curții Constituționale nr. 13 din 27 aprilie 2021). Se pare că ANI v-a invitat pentru a vă interoga cu privire la participarea dumneavoastră ca judecător constituțional în cadrul acestor proceduri, participare care ar echivala cu un conflict de interese.

Pe baza legislației naționale aplicabile, Curtea Constituțională i-a răspuns deja ANI că controlul efectuat de ANI reprezintă o ingerință în activitatea independentă a Curții Constituționale.

În acest context, permiteți-mi să subliniez că, în general, îi revine Curții Constituționale să decidă cu privire la chestiunea recuzării judecătorilor în baza legislației aplicabile. Asemenea decizii trebuie să fie clare și bine-motivate. Comisia de la Veneția stă la dispoziția dumneavoastră pentru asistență, în eventualitatea în care Curtea Constituțională și autoritățile din Republica Moldova doresc să îmbunătățească această legislație.

Cu respect,

Gianni Buquicchio” 

Originalul anexat poate fi citit aici.

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7571470  //   Vizitatori ieri: 3950  //   azi: 1318  //   Online: 12
Acces rapid