Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Textul briefing-ului susținut de Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, pe 10 decembrie 2020 (confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova)
10.12
2020

Textul briefing-ului susținut de Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, pe 10 decembrie 2020 (confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova)

1366 Accesări    

Stimați cetățeni,

Stimați reprezentanți ai presei,

Drepturile fundamentale și instituțiile constituționale pot fi protejate și consolidate doar dacă există o democrație efectivă. Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova au o importanță deosebită în contextul acestui deziderat.

Astăzi, Curtea Constituțională s-a pronunțat cu privire la legalitatea alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Curtea a observat, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, că la primul tur de scrutin au participat 48,54 % de alegători, ceea ce constituie mai mult de o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Astfel, a fost îndeplinită condiția participării la alegeri a unui număr mai mare de o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, stabilită de articolul 125 alin. (1) din Codul electoral.

De asemenea, Curtea a reținut caracterul justificat al organizării celui de-al doilea tur de scrutin, având în vedere că în primul tur nu a fost ales un candidat care să întrunească cel puțin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri.

Organizarea celui de-al doilea tur de scrutin a fost conformă cu articolul 78 alin. (4) teza I din Constituție, potrivit căruia în cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

În conformitate cu articolul 125 alin. (2) din Codul electoral, în turul doi de scrutin alegerile se declară valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la acestea. Curtea a reținut că și alegerile desfășurate în turul doi de scrutin din 15 noiembrie 2020 sunt valabile.

De asemenea, Curtea a notat că declararea de către Comisia Electorală Centrală a dnei Maia Sandu drept candidat câștigător a respectat prevederile articolului 78 alin. (4) teza a II-a din Constituție, potrivit cărora este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, cu condiția că numărul acestora este mai mare decât numărul voturilor exprimate împotriva candidatului. Dna Maia Sandu a obținut un număr mai mare de voturi decât contracandidatul ei, dl Igor Dodon.

Curtea a mai observat că contestațiile depuse în instanțele de judecată având ca obiect alegerile prezidențiale au fost declarate inadmisibile sau respinse, după caz. Ea a reamintit că orice hotărâre judecătorească definitivă în privinţa legalităţii actelor emise de autorităţi beneficiază de puterea lucrului judecat. Curtea nu se poate pronunța în privința concludenței și pertinenței probelor administrate în procesele judiciare, care au avut ca obiect examinarea legalităţii actelor și a acțiunilor sau a inacțiunilor organelor electorale.  

Curtea a luat act de concluziile observatorilor naționali și internaționali privind discursurile urii și instigările la discriminare, precum și mesajele și declarațiile intolerante dintre candidați, fapte care au lăsat o amprentă vizibil negativă asupra campaniei electorale. Ea a subliniat că orice comportament instigator la ură este contrar prevederilor Constituției și că legislația națională în materie trebuie îmbunătățită prin instituirea unor mecanisme de control și de sancționare promptă. Curtea a emis, în acest sens, o adresă Parlamentului.

În fine, Curtea a reținut că în procesul alegerilor prezidențiale și la numărarea voturilor exprimate nu au fost constatate încălcări ale Codului electoral, probate în modul stabilit de legislație, de natură să influențeze rezultatele alegerilor și atribuirea mandatului

Curtea a notat că ieri, pe data de 9 decembrie, dna Maia Sandu a prezentat confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic și că nu îndeplinește nicio altă funcție publică sau privată.

Având în vedere aceste circumstanțe, Curtea a confirmat rezultatele alegerii Președintelui Republicii Moldova din 15 noiembrie 2020 și a validat alegerea dnei Maia Sandu în funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Vă mulțumesc pentru atenție!

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid