Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Vizita Președintelui Curții Constituționale la Brno, Cehia
20.12
2019

Vizita Președintelui Curții Constituționale la Brno, Cehia

1711 Accesări    

 

La invitația domnului Pavel RYCHETSKÝ, Președinte al Curții Constituționale a Republicii Cehe, Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, domnul Vladimir ȚURCAN a întreprins o vizită de lucru la Brno. În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii privitor la cadrul actual al cooperării moldo-cehe în domeniul dreptului constituțional atât pe plan bilateral, cât și în cadrul diferitor organizații regionale și internaționale, și au abordat subiecte legate de structura, principiile de activitate și atribuțiile instituțiilor pe care le conduc. 

Un subiect aparte al discuției a ținut de pregătirile către Congresul al XVIII-lea al Conferinței Curților Constituționale Europene care va avea loc în perioada 26-29 mai 2020, la Praga. În timpul acestui Congres, Curtea Constituțională a Moldovei va prelua de la Curtea Constituțională a Cehiei președinția prin rotație în cadrul organizației menționate, pe care o va deține pe parcursul următorilor trei ani. 

Conferința Curților Constituționale Europene este o organizație internațională care a fost înființată în 1972, la Dubrovnik și cuprinde un număr de peste 40 de curți constituționale europene și instituții echivalente. Președinția Conferinței este deținută pe o perioadă de trei ani, prin rotație, de către un stat membru cu drepturi depline, de responsabilitatea căruia ține organizarea unui Congres internațional. 

Scopul Conferinței este de a promova schimbul de informații între membrii săi privind problemele legate de metodele și practicile controlului constituționalității, dar și de a oferi o platformă pentru participanți de a-și împărtăși opiniile asupra problemelor de ordin instituțional, structural și practic în domeniile de drept public și jurisdicție constituțională. 

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aderat la această organizație în anul 2000.

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid