Categorii Categorii
Prima   |  Rezumate CEDO   |  2018 | Rashkovi v. Bulgaria (dec.). Percheziția terenului din jurul casei unei femei gravide, care i-ar fi provocat o naștere prematură. Inadmisibilă
11.12
2018

Rashkovi v. Bulgaria (dec.). Percheziția terenului din jurul casei unei femei gravide, care i-ar fi provocat o naștere prematură. Inadmisibilă

437 Accesări    

Rashkovi v. Bulgaria (dec.) - 52257/09
Decizia din 11.12.2018 [Secția a V-a]

Articolul 3 

Tratament degradant 

Tratament inuman

Anchetă efectivă

Percheziția terenului din jurul casei unei femei gravide, care i-ar fi provocat o naștere prematură: inadmisibilă

În fapt – Reclamanții sunt soț și soție. Pe 8 martie 2017, o echipă de ofițeri de poliției și pădurari care îl suspectau pe soț de activități frauduloase în comerțul cu cherestea s-au deplasat la adresa lui de domiciliu, unde au stat de la ora 13:45 până la ora 15:45. Poarta spre proprietate, aflată la cincizeci de metri de casă, era legată cu un lanț, pe care ofițerii de poliție l-au rupt pentru a căuta cheresteaua stocată acolo. La ora 20:20 reclamanta, care se afla în cea de-a 36-a săptămână de sarcină, a născut la domiciliu, aparent din cauza stresului provocat de percheziție. Aceasta a fost dusă la o maternitate: copilul cântărea 2,2 kg și măsura 49 cm. Mama și copilul au părăsit spitalul cu o săptămână mai târziu, într-o stare bună de sănătate. În octombrie 2009, reclamantul a depus, fără succes, o plângere penală împotriva ofițerilor implicați în percheziție.

În drept – Articolul 3

(a) Aspectul substanțial – Soția, care se afla în casa ei atunci când ofițerii de poliție au pătruns pe proprietate, nu a avut un contact direct cu aceștia în acea zi: ea nu s-a prezentat în fața ofițerilor de poliție, nu a fost amenințată în niciun fel și nu a fost supusă vreunui alt tip de constrângere. Mai mult, percheziția a fost efectuată în timpul zilei de către ofițeri de poliție care puteau fi recunoscuți prin uniformele lor și care au percheziționat doar terenul proprietății, nu și casa reclamanților.

Acest caz era, prin urmare, diferit de cele în care perchezițiile erau desfășurate dimineața devreme în casele în care locuiau reclamanții, unde autoritățile utilizau unități speciale de poliție înarmate și mascate, și acolo unde știau că se aflau persoane vulnerabile, implicate în faptele care justificau perchezițiile (vezi, în particular Gutsanovi v. Bulgaria, 34529/10, 15 octombrie 2013, Nota informativă 167).

Mai mult, potrivit actelor din dosar, reclamanta avusese deja o durere abdominală acută în timpul nopții dinaintea percheziție, iar sarcina ei se afla într-o etapă avansată. Nașterea a avut loc la câteva ore după percheziționarea terenului. Mama și copilul au fost duși la cel mai apropiat spital dotat cu un salon de maternitate, de unde au plecat opt zile mai târziu, într-o stare de sănătate bună.

Concluzie: inadmisibilă (vădit nefondată).

© Această traducere îi aparține Curții Constituționale. Originalul se găsește în baza de date HUDOC. Orice preluare a textului se va face cu următoarea mențiune: „Traducerea acestui rezumat de hotărâre a fost efectuată de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova".

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid