Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Democraţia este o valoare care trebuie ocrotită în fiecare zi
30.07
2012

Democraţia este o valoare care trebuie ocrotită în fiecare zi

19326 Accesări    

- La 29 iulie, Constituţia noastră a făcut majoratul. Cât de „matură” este Legea Supremă a Republicii Moldova, dacă luăm în calcul că mai mulţi politicieni au declarat că aceasta trebuie modificată?

- Relaţiile sociale sunt într-o continuă dezvoltare şi permanentă evoluţie. Constituţia trebuie să fie mereu actuală şi să corespundă relaţiilor şi realităţilor sociale. Prin urmare, toate constituţiile lumii sunt periodic modificate, revăzute, sau chiar adoptate unele noi, pentru a le aduce în corespundere cu relaţiile sociale pe care trebuie să le guverneze.

Republica Moldova nu este o excepţie în acest sens. Constituţia noastră a fost adoptată în perioada, când noi făceam primii paşi pe calea construcţiei statale, fără să avem prea multă experienţă în acest sens. Prin urmare, nu trebuie să ne mire că anumite mecanisme din actuala Constituţie nu funcţionează, aşa cum ar trebui să funcţioneze.

Constituţia poate fi revizuită doar cu respectarea limitelor constituţionale de revizuire. Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor. Este important să menţionez că nici o revizuire nu poate fi făcută, dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

- Ce înseamnă Constituţia pentru un popor? Ce înseamnă Constituţia Republicii Moldova pentru moldoveni?

- Declaraţia de Independenţă şi Constituţia sunt două documente fundamentale pentru ţara noastră. Statul Republica Moldova a fost construit pornind de la principiile exprimate în Declaraţia sa de Independenţă şi care se regăsesc plenar în textul actualei Constituţii. În calitate de valori supreme, Constituţia consfinţeşte: caracterul unitar şi indivizibil al statului, supremaţia legii, dreptatea şi pluralismul politic, democraţia, respectul pentru demnitatea, drepturile şi libertăţile omului.

Constituţia Republicii Moldova reprezintă filozofia existenţială a ţării noastre, de la care nu se poate devia. Misiunea fundamentală a Constituţiei este de a asigura democraţia şi armonia socială, ceea ce este imposibil de atins fără asigurarea statului de drept şi respectarea necondiţionată a drepturilor constituţionale.

- De când este Alianţa pentru Integrare Europeană la guvernare, opoziţia, practic, în fiecare al doilea discurs al său, aduce acuzaţii că Alianţa ar încălca normele constituţionale...

- Discursul politic nu întotdeauna este bazat pe argumente sau pe fapte. În toată lumea, din arsenalul competiţiei politice fac parte speculaţiile şi manipulările, iar în relaţia putere-opoziţie, în mod special. În acest sens, Moldova nu este o excepţie. Prin urmare, discursurile politice trebuie lăsate în zona politicului şi tratate ca atare. Dacă cetăţeanul este unicul judecător al actorilor politici, Curtea Constituţională este unica autoritate în drept să constate încălcarea normelor constituţionale.

- Au, totuşi, fond aceste acuzaţii, au prezentat lipsă de respect faţă de legea supremă guvernanţii noştri?

- Curtea Constituţională a fost tranşantă de fiecare data când a constatat încălcarea normelor constituţionale. Pe parcursul ultimilor ani, am declarat neconstituţionale mai multe acte normative importante, adoptate de Guvern şi Parlament. În marea majoritate a cazurilor, când Curtea Constituţionala a decis că a fost încălcată Constituţia, nu se punea problema lipsei de respect faţă de legea supremă. Cred că ar fi mai potrivit să vorbim de o înţelegere inexactă a anumitor norme constituţionale. În mod cert, lipsă de respect faţă de Constituţie manifestă, în primul rând, politicienii care submină autoritatea Curţii Constituţionale, atacând inadmisibil instituţia de fiecare dată când este pronunţată o hotărâre care nu le convine din punct de vedere politic.

- Dacă e să revenim la modificări constituţionale, cum credeţi, avem experţi naţionali care ar putea pregăti astfel de modificări, dar să nu fie influenţaţi politic sau ar trebui, totuşi, să apelăm la cei internaţionali?

- Noi nu suntem o ţară bananieră, că să ne scrie cineva Constituţia. Avem suficienţi jurişti aici, în Moldova, care ar putea ajuta politicienii să elaboreze textul unor eventuale modificări. Orice proiect de modificare a Constituţiei urmează să fie expertizat de către Consiliul Europei, pentru a vedea dacă nu contravine principiilor unui stat democratic. Problema nu constă în incapacitatea juriştilor de a elabora proiecte de legi constituţionale, ci in incapacitatea politicienilor de a cădea de acord asupra unor probleme fundamentale din Constituţie. Când se va găsi acel compromis politic, redactarea textului va deveni o chestiune tehnică.

- Vreţi să le transmiteţi un mesaj cetăţenilor cu ocazia Zilei Constituţiei?

- Democraţia este o valoare care trebuie ocrotită în fiecare zi. De aceea, vreau să îndemn toţi cetăţenii ţării noastre să contribuie la edificarea unei societăţi guvernate de dreptate şi adevăr şi să cinstească, aşa cum se cuvine, Constituţia Republicii Moldova!

Mariana Galben, Info-Prim Neo

Sursa: http://info-prim.md/?a=100

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid