Sesizare:
Hotărâre:
Parlamentul Republicii Moldova
Pe 10 decembrie 2020, Curtea Constituțională a adoptat Hotărârea nr. 30 privind confirmarea rezultatelor alegerilor şi validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova.
Examinând materialele cauzei, Curtea a constatat concluziile îngrijorătoare ale observatorilor naționali și internaționali privind înregistrarea discursurilor de ură și instigare la discriminare, mesajele și declarațiile intolerante ale candidaților, fapte care au lăsat o amprentă vizibil negativă asupra campaniei electorale.
De asemenea, în concluziile și recomandările sale, Comisia Electorală Centrală a subliniat că „efectuarea campaniei electorale cu instigarea la ură sau denigrarea concurenților electorali devine tot mai des întâlnită, fapt raportat de către observatorii acreditați”.
Curtea subliniază că orice discursuri de ură și instigare la discriminare care depășesc limitele admisibile ale libertății de exprimare și atentează la viața privată a concurentului electoral, exercitate în cadrul scrutinului, sunt contrare Constituției. Strategiile de contraatac ale concurenților electorali exprimate prin mesaje dezbinătoare, de ură și instigare la discriminare, cu atac la viața privată, răspândite prin materiale tipărite, difuzate în mass-media și pe platformele rețelelor de socializare, trebuie sancționate, prevenite și combătute.
Astfel, ținând cont de raționamentele expuse în Hotărârea nr. 30 din 10 decembrie 2020, Curtea subliniază necesitatea reglementării de către Parlament a unor mecanisme de control și sancționare promptă în acest sens, în vederea prevenirii și combaterii discursurilor bazate pe ură între concurenți electorali, inclusiv în mediul on-line și rețelele de socializare.
În conformitate cu prevederile articolului 281 din Legea cu privire la Curtea Constituţională, Curtea solicită Parlamentului să examineze prezenta adresă şi să-i fie comunicate rezultatele examinării acesteia în termenele prevăzute de lege.
Preşedinte Domnica MANOLE