print
Judecătorii CCM au participat la aniversarea Constituției României
25.11.2016
4629 Accesări

Vineri, 25 noiembrie 2016, judecătorii Curții Constituționale a R. Moldova (CCM) au participat la adunarea solemnă de la Palatul Patriarhiei din București, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la adoptarea Constituției din 1866 a României și a 25 de ani de la adoptarea Constituției din 1991 a României.

În cadrul evenimentului au prezentat discursuri Prim-ministrul României – Dacian Cioloș, Președintele Curții Constituționale a României (CCR) – Valer Dorneanu și Președintele CCM – Alexandru Tănase.

În adresarea sa către distinsa audiență, Alexandru Tănase a mulțumit președintelui Camerei Deputaților a Parlamentului României, președintelui Curții Constituționale a României  și președintelui Academiei Române pentru invitația la eveniment.

Alexandru Tănase a evidențiat faptul că Constituția din 1866 a României este un element comun al identității constituționale atât a României, cât și a Republicii Moldova, fiind aplicată și pe teritoriul Basarabiei după Marea Unire până la adoptarea Constituției din 1923.

Totodată, Președintele CCM  a menționat că Republica Moldova, adoptându-și propria Constituție în 1994, s-a inspirat  din Constituția României din 1991 și, prin urmare, pe lângă identitatea culturală, lingvistică și valorică a poporului care locuiește în Republica Moldova și România, există și o identitate constituțională comună, care s-a născut din valorile civilizației europene.

În încheiere, Președintele CCM a felicitat judecătorii Curții Constituționale a României pentru faptul că veghează ca valorile statului de drept, valorile democrației și respectul față de drepturile omului  să nu fie golite de conținut niciodată.


 


Informații sesizări +373 22 25-37-20
Relații cu presa +373 69349444
Copyright © 2024 Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.