print
Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, s-a întâlnit cu Secretarul General al Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert
12.11.2012
6328 Accesări

 

Comunicat de Presă

 

 

Emis de Serviciul de presă al Curţii Constituţionale

 


 

12.11.2012 

 Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, s-a întâlnit cu Secretarul General al Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert

În perioada 5-9 noiembrie 2012 Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a efectuat o vizită de lucru la instituţiile europene. Cu acest prilej, Alexandru Tănase s-a întâlnit la Strasbourg cu Secretarul General al Comisiei de la Veneţia (Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei), Thomas Markert.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii despre promovarea stabilităţii în Republica Moldova, după alegerea Preşedintelui, asigurarea unor instituţii democratice pe deplin funcţionale, precum şi contribuţia Comisiei de la Veneţia la dezvoltarea instituţiilor democratice în Republica Moldova.

În special, cei doi oficiali au abordat cele două solicitări ale Curţii Constituţionale a Republicii Moldova adresate Comisiei de la Veneţia în vederea obţinerii unor opinii amicus curiae privind respectarea standardelor democratice la interzicerea utilizării simbolicii comuniste în scopuri politice şi la limitarea imunităţii judecătorilor în cazul infracţiunilor de corupţie şi trafic de influenţă, sesizări aflate pe rolul Curţii.

În acest context, a fost abordată posibilitatea includerii acestor subiecte pe agenda următoarei sesiuni plenare a Comisiei de la Veneţia, care se va desfăşura în luna decembrie a anului curent.

De asemenea, în cadrul discuţiilor purtate, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii referitor la reforma constituţională în Republica Moldova, inclusiv prin prisma recomandărilor formulate de Comisia de la Veneţia pe marginea acestui subiect.

Totodată, Alexandru Tănase l-a informat pe oficialul european despre intenţia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova de a dezvolta mecanismul excepţiei de neconstituţionalitate, astfel încât un număr tot mai mare de cetăţeni să poată beneficia de accesul la jurisdicţia constituţională, iniţiativă salutată de înaltul demnitar european.

În acest context, Secretarul General al Comisiei de la Veneţia a menţionat disponibilitatea Comisiei de la Veneţia de a continua asistenţa acordată Republicii Moldova în domeniul justiţiei constituţionale.

 


 

Adresa: A. Lăpuşneanu 28, CHIŞINĂU MD-2004, MOLDOVA

Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-44, +373 22 25-37-46
Email:
curtea@constcourt.md – Secretar General
presa@constcourt.md – Serviciul de presă

Informații sesizări +373 22 25-37-20
Relații cu presa +373 69349444
Copyright © 2024 Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.