Prima   |  Media   |  Publicaţii | Judecătorul Curții Supreme de Justiție a SUA, Antonin Scalia: Constituția spune că guvernarea poate favoriza religia
11.01
2016

Judecătorul Curții Supreme de Justiție a SUA, Antonin Scalia: Constituția spune că guvernarea poate favoriza religia

   


Judecătorul Curții Supreme de Justiție a SUA, Antonin Scalia:

Constituția spune că guvernarea poate favoriza religia

 

De David Gibson 

Religion News Service

4 ianuarie 2016


Judecătorul Curții Supreme de Justiție, Antonin Scalia, nu este niciodată timid atunci când vine vorba de ferma exprimare, pronunțat conservatoare, a opiniilor sale ce țin de rolul religiei în societatea americană. Astfel, Scalia a ajuns din nou pe prima pagină a ziarelor datorită, cum el singur a numit-o, "predicii" sale, în care a declarat că Constituția SUA poate favoriza religia în detrimentul "ireligiozității."

De fapt, în data de 2 ianuarie (sâmbătă), în cadrul reuniunii unui liceu catolic din apropierea orașului New Orleans, Scalia a declarat că "unul dintre motivele pentru care Dumnezeu a fost bun cu noi, constă în faptul că L-am onorat."

"Spre deosebire de alte țări ale lumii, care nici măcar nu invocă numele lui, noi Îl onorăm. În adresările prezidențiale, în proclamațiile Zilei Recunoștinței și cu multe alte ocazii", a spus el într-un discurs scurt ținut în fața celor din Liceul Arhiepiscopului Rummel din Metarie, conform unor relatări din presă.

"Nu este nimic greșit în acest lucru și nu lăsați pe nimeni să vă spună că este ceva greşit în aceasta ", a mai adăugat Scalia, care este de religie catolică.

Arhiepiscopul orașului New Orleans, Gregory Aymond, l-a prezentat pe Scalia unei mulțimi de aproximativ 600 de oameni, care s-a adunat cu ocazia celebrării anuale a libertății religioase.

În remarcile sale scurte, Scalia a declarat că, începând cu anii 1970, principiul neutralității religioase a fost constant denaturat de juriști în sensul în care, conform acestui principiu, orice urme ale religiei trebuie să fie interzise în favoarea unei arene publice pur seculariste. El a numit această idee "absurdă".

"Sincer să fiu, nu există loc, în tradiția noastră constituțională, pentru o astfel de interpretare. De unde a venit acest lucru? " a spus el. "Pentru a fi absolut sigur, nu se poate de favorizat o confesiune în detrimentul alteia. Însă, oare nu putem favoriza religia în detrimentul ireligiozității?"

Antonin Scalia a mai spus că atunci când vine vorba de credință, judecătorii ar trebui mai mult să se conducă de cutumele și experiențele comune ale poporului american decât de "principiile abstracte."

El a spus că, dacă la un moment dat poporul american ar decide că dorește "impunerea" secularismului în Statele Unite, "nu aş avea nici o problemă cu acest lucru, atâta timp cât are loc în mod democratic."

Dar, a mai adăugat că "sub pretextul că Constituția are nevoie de acest lucru, nu-l băgați pe gâtul unui popor american, care întotdeauna l-a onorat pe Dumnezeu."

Antonin Scalia, în vârstă de 79 ani, a fost numit în funcție în 1986 de către președintele Reagan și este cel mai longeviv justițiar al Înaltei Curți. El ajunge deseori pe prima pagină a ziarelor cu comentarii din discursurile sale, precum și cele din cadrul ședințelor Curții Supreme; luna trecută, în cadrul argumentării orale a unui caz important de acțiune afirmativă în fața Înaltei Curți, el a devenit ținta criticilor pentru întrebările care vizau beneficiul de care ar avea parte unii studenți de culoare dacă ar frecventa școlile cu un ritm mai lent de studii.

Aceste ultime remarci ale sale de asemenea au fost criticate, dar și susținute de colegii săi conservatori.

"Sper că Scalia ... va trăi până la o sută zece ani, și va muri fiind în funcție, luptând", a scris în revista „American Conservative" jurnalistul Rod Dreher, care a fost prezent la discuție.

"Scalia are dreptate când spune că nu există nimic în Constituție ce ar cere guvernării să fie neutră față de religie", a declarat William Donohue, reprezentant al Ligii Catolice.

În acest an, adițional deciziei privind acțiunea afirmativă, Curtea Supremă de Justiție se va pronunța asupra unui număr de cazuri-cheie cu interes sporit din partea grupurilor religioase, inclusiv și asupra obligațiunii de acoperire a costului unor contraceptive, impusă prin Actul de Asistență Accesibilă, obligațiune care, după cum consideră unele grupuri religioase, le permite angajaților să obțină acoperirea costurilor de asigurăre medicală pentru contraceptive și rețete care, spun ei, pot provoca avorturi.

Sursă: http://www.religionnews.com/2016/01/04/supreme-court-justice-scalia-constitution-says-government-can-favor-religion/

 

 
Arrow Prev

              

Arrow Next
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 4029853  //   Vizitatori ieri: 2601  //   azi: 1275  //   Online: 135


Acces rapid