Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Vizită la Curtea Constituţională a Lituaniei
07.04
2017

Vizită la Curtea Constituţională a Lituaniei

4125 Accesări    

În data de 7 aprilie 2017, judecătorii Curții Constituționale și funcționarii din cadrul Secretariatului Curţii au efectuat o vizită la Curtea Constituţională a Lituaniei.

În cadrul vizitei, Președintele Curții Constituționale a Lituaniei, dl Dainius Žalimas, a prezentat activitățile, competența și hotărârile recent adoptate de instituția pe care o conduce. Vizita a avut drept scop realizarea schimbul de experiență și prezentarea celor mai bune practici în domeniul jurisprudenței constituționale, precum și discutarea noilor tendințe în materia jurisdicției constituționale. Au fost abordate subiecte precum independența justiției, statul de drept, protecția drepturilor și libertăților omului, precum și rolul Curții Constituționale în consolidarea și protecția acestor valori constituționale.

Președintele Curții Constituționale a Moldovei, dl Alexandru Tănase a evidențiat cooperarea bilaterală fructuoasă și reciproc avantajoasă dintre cele două curți, ce este deosebit de importantă în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Reamintim că în anul 2015, Curțile Constituționale a Lituaniei și Republicii Moldova au devenit membri fondatori ai Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Baltice și Mării Negre (BBCJ), care urmărește afirmarea supremaţiei Constituţiei şi justiţiei constituţionale, respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, a independenţei şi suveranităţii statelor, precum şi a integrităţii lor teritoriale.

Vizita a constituit una din activităţile realizate cu sprijinul Proiectului UE „Suport pentru Curtea Constituţională a Republicii Moldova".

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid