Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Raportor Special ONU la Curtea Constituţională
07.09
2011

Raportor Special ONU la Curtea Constituţională

5015 Accesări    

RAPORTOR SPECIAL ONU LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ 

   La 7 septembrie 2011, dl Dumitru Pulbere, preşedintele Curţii Constituţionale, a avut o întîlnire de lucru cu dl Heiner Bielefeldt, Raportor Special ONU privind libertatea religiei sau convingerii, însoţit de dna Nathalie Rondeux, ofiţer pentru drepturile omului în cadrul Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.
   Apreciind înalt principiile Constituţiei Republicii Moldova cu referire la drepturile şi libertăţile consfinţite în actele internaţionale, oaspetele a primit răspunsuri exhaustive la întrebările sale ce au vizat aspecte respective din practica jurisdicţiei constituţionale naţionale, aprecierea normelor legale privind activitatea cultelor şi libertatea confesiunilor, a nivelului de responsabilitate al justiţiei la examinarea litigiilor legate de diverse discriminări, a atitudinii populaţiei faţă de sistemul judiciar etc.
   Raportorul Special ONU privind libertatea religiei sau convingerii se află în vizită de lucru în Republic Moldova, în perioada 1-8 septembrie, în temeiul Invitaţiei Permanente a Guvernului de la Chişinău către mandatarii procedurilor speciale ale ONU pentru drepturile omului. Potrivit mandatului oferit de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, dl Heiner Bielefeldt este investit să identifice obstacolele existente în realizarea dreptului la libertatea religiei sau convingerii, precum şi să prezinte recomandări privind modalităţile şi mecanismele de depăşire a unor eventuale probleme în acest aspect. Agenda sa pentru perioada aflării în Moldova a inclus discuţii cu oficialităţi din administraţia publică centrală şi locală, liderii comunităţilor religioase, reprezentanţi ai societăţii civile, mass-mediei etc., inclusiv în stînga Nistrului. Ca rezultat al vizitei, urmează să fie elaborat raportul respectiv pe ţară pentru a fi prezentat, în 2012, în cadrul sesiunii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
   Dl Heiner Bielefeldt a preluat mandatul de Raportor Special ONU privind libertatea religiei sau convingerii la 1 august 2010, anterior (2003-2009) deţinînd funcţia de director al Institutului Naţional German pentru Drepturile Omului. Este profesor în materia drepturilor omului şi politicii în domeniul drepturilor omului la Universitatea din Erlangen-Nürnberg.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid