Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | 20 de ani de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova
29.07
2014

20 de ani de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova

17364 Accesări    

Adoptată de Parlament la 29 iulie 1994, Constituţia Republicii Moldova este principalul instrument politico-juridic care a consacrat despărţirea definitivă de regimul totalitar, oferind ţării o nouă ordine constituţională, care consfinţeşte racordarea ţării la valorile lumii civilizate întemeiate pe respectul şi pe promovarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, pe pluralismul politic şi economia de piaţă, pe domnia legii, pe justiţie şi pe solidaritate socială, pe egalitate şi dreptate socială. În acest fel, erau consacrate dezideratele politice esenţiale ale mişcării de eliberare naţională de la sfârşitul anilor ‘90.

Garantarea acestor principii nu ţine însă numai de opera legiuitorului. Supremaţia Constituţiei este garantată de Curtea Constituţională, care reprezintă un progres în construcţia instituţională a ţării, fiind creaţia Legii fundamentale şi care asigură transpunerea în viaţă a Constituţiei, ca bază fundamentală a funcţionării statului de drept.

Cu ocazia sărbătoririi celei de-a 20-a aniversări a adoptării Constituţiei, în numele meu personal şi al Curţii Constituţionale, urez tuturor cetăţenilor un sincer “La mulţi ani!”, pace şi prosperitate, şi îi îndemn ca, în tot ceea ce fac, să contribuie la edificarea unei societăţi guvernate de dreptate şi adevăr şi să cinstească, aşa cum se cuvine, Constituţia Republicii Moldova!

Alexandru TĂNASE
Preşedintele Curţii Constituţionale

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid