Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Mesajul de felicitare al Preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, cu ocazia Zilei Constituţiei
27.07
2012

Mesajul de felicitare al Preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, cu ocazia Zilei Constituţiei

12565 Accesări    

MESAJ DE FELICITARE CU OCAZIA ZILEI CONSTITUŢIEI

La 29 iulie cetăţenii Republicii Moldova îşi serbează Constituţia.

Constituţia Republicii Moldova este documentul cu cea mai mare autoritate de reglementare în viaţa publică, politică şi socială a ţării noastre. Misiunea fundamentală a Constituţiei este de a asigura armonia socială, ceea ce este imposibil de atins fără asigurarea statului de drept şi respectarea necondiţionată a drepturilor constituţionale.

Aniversarea celor 18 ani de existenţă a Constituţiei Republicii Moldova reprezintă o ocazie de a ne reaminti că adoptarea Constituţiei a pus bazele instaurării democraţiei şi a statului de drept în Republica Moldova. În tot acest timp, Legea noastră fundamentală s-a dovedit a fi un corp de principii şi norme, ce a deschis calea pentru afirmarea valorilor fundamentale ale statului de drept şi ale economiei de piaţă, o garanţie a drepturilor fundamentale ale omului, dar şi a funcţionării instituţiilor de bază ale statului, oferind cadrul necesar instituirii unui sistem de guvernare bazat pe drepturile inalienabile ale umanităţii: viaţă, libertate şi căutarea fericirii.

Semnificaţia istorică a adoptării Constituţiei nu poate fi ignorată. Adoptarea Constituţiei a fost un pivot pentru noua noastră republică independentă, care tocmai ieşea dintr-un conflict major cu elementele separatiste din partea stângă a Nistrului. Simbol al luptei poporului pentru libertate, democraţie şi drepturile omului, Constituţia reaminteşte fiecărui cetăţean datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

Astfel, privind spre trecut, dar şi la prezent, se poate spune că Legea Fundamentală este primul simbol care ne aşază pe toţi la un loc, un simbol al poporului şi al luptei lui pentru libertate, dreptate şi onoare.

Ziua Constituţiei este o ocazie de a sărbători democraţia noastră nu numai ca sistem politic, ci şi ca mod de viaţă. Valorile fundamentale, înscrise în Constituţie, ne obligă să lucrăm în mod constant pentru consolidarea şi dezvoltarea acestora, or, libertatea şi drepturile omului nu sunt privilegii de care să ne bucurăm, ci o recompensă pentru acei care le vor onora şi apăra.

Cu ocazia sărbătoririi celei de-a 18-a aniversări a Constituţiei, în numele meu personal şi al Curţii Constituţionale, urez tuturor cetăţenilor un sincer “La mulţi ani!”, pace şi prosperitate, şi îi îndemn ca, în tot ceea ce fac, să dea substanţă noţiunilor de Stat de Drept şi Supremaţie a Legii, să contribuie la edificarea unei societăţi guvernate de dreptate şi adevăr şi să cinstească, aşa cum se cuvine, Constituţia Republicii Moldova!

Alexandru TĂNASE
Preşedintele Curţii Constituţionale

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid